Logo

Poradca záhradkára v mesiaci Február

Úvod Blog
BLOG

Poradca záhradkára v mesiaci Február

01. feb. 2017 0 komentárov
  • dokončíme presvetľovací a zmladzovací rez ovocných drevín a krov; pokračujeme v reze viniča
  • začiatkom mesiaca je možné ešte narezať vrúble pre jarné štepenie spod stromov vyhrabeme zvyšky opadaného lístia a ak nebolo napadnuté chorobami a škodcami dáme ho do kompostu;
  • pokračujeme v presvetľovaní korún okrasných drevín
  • môžeme odobrať drevnaté odrezky z opadavých drevín
  • skontrolujeme zdravotný stav rastlín v skalke- sneh môžeme prihrnúť k ružiam i na skalku; vysoká vrstva snehu bude dostatočnou ochranou pred mrazom a pri roztápaní zaistí potrebnú vlahu
  • pri odmäku vetráme trvalky, skalničky a nízke kry nadvihnutím krytu, čečiny, aby sa rastliny nezaparili a nezačali predčasne pučať
  • skontrolujeme uskladnené hľuzy mečíkov, gladiol, begónií; choré, plesnivejúce odstránime; vzduch zvlhčíme rozliatím vody po podlahe; na hľuzy vodu nikdy nelejeme
  • trávnik prihnojíme mletým vápencom - rozhodením na sneh
  • po zamrznutom trávniku nechodíme
  • na trávnik nevyvážame nepotrebný sneh, lebo pod vrstvou snehu sa ľahko šíri pleseň snežná
  • do vyhrievaného skleníka môžeme vysievať semená letničiek, skalničiek, cibuľovín i drevín; výsevy môžeme umiestniť i na parapetnú dosku
  • výsevom zabezpečíme stále vlhko, vetranie a teplotu okolo 20°C
  • pred vyschnutím ich chránime potravinárskou fóliou , mikroténovým vreckom, na ktorých urobíme vetracie otvory vo vyhrievaných skleníkoch a v teplom parenisku pokračujeme vo výsevoch šalátu, reďkovky, kalerábu, zeleru, rajčín, papriky...
  • mladé rastlinky z predchádzajúcich výsevov opatrne rozsádzame vo fáze 3-4 pravých lístkov do debničky zakoreňovačov, črepníkov...
  • v prípade priaznivého počasia pripravujeme vonkajšie záhony na výsevy a výsadbu skorej zeleniny
  • pripravíme si výsevný plán zeleninových záhonov
Zdielať:   
Poradca záhradkára v mesiaci Január Predchádzajúci článok

Kommenty

Používaním stránok prevádzkovateľa súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií OK