Logo

Jesennú cibuľku vysievame v septembri

Úvod Blog
BLOG

Jesennú cibuľku vysievame v septembri

14. sep. 2020 0 komentárov

Aby bola cibuľa naporúdzi po celý rok, v jesennom období na uvoľnené hriadky vysievame osivo cibule kuchynskej, cibule zimnej alebo vysádzame sadzačky šalotky a perlovky.

Všetky druhy cibule nielenže dodávajú jedlám výnimočnú chuť, ale obsahujú veľmi dôležité látky pre ľudský organizmus. Medzi ne patria najmä draslík, fosfor, vápnik, síra, vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselina askorbová.

Súčasťou sú aj ochranné látky – fytoncídy, ktoré majú účinok proti baktériám. Éterické oleje zase podporujú chuť do jedla a uľahčujú trávenie potravy.

Najpoužívanejšia

Cibuľu kuchynskú vysievame koncom augusta až v septembri do riadkov vzdialených 20 až 25 cm. Výsev pravidelne zavlažujeme a medziriadky okopávame.

Do začiatku zimy cibuľky narastú do veľkosti 5 až 7 cm a vytvoria niekoľko listov. Prezimovaná cibuľa na jar pokračuje v raste. Zberať ju môžeme podľa potreby ako lahôdkovú zväzkovú cibuľku už koncom mája nasledujúceho roka.

Otužilá proti nízkym teplotám

Cibuľu zimnú pestujeme pre zelené listy, ktoré môžeme zberať aj počas zimných mesiacov, lebo je odolná proti mrazom. Listy majú oproti cibuli kuchynskej jemnejšiu štruktúru aj chuť.

Semená vysievame na hriadku koncom augusta, ale vhodná je aj sejba v októbri a novembri, do riadkov vzdialených 20 až 30 cm. Po vzídení vňať cibule zimnej môžeme orezávať a použiť na konzumáciu.

Trváci druh

Dcérske cibuľky šalotky, ktoré by mali mať priemer 3 až 4 cm, vysádzame do pôdy v septembri až v polovici októbra, do sponu 25 až 30 cm x 10 cm a do hĺbky 5 cm. Je to cibuľa odolná proti mrazu, znáša teploty až do – 10 °C.

Zberáme ju v máji pred zatiahnutím listov ako zelenačku. Na uskladnenie ju však zberáme až v polovici júna. Má príjemnú chuť vyznačujúcu sa jemnosťou, preto je vhodná do rôznych zeleninových šalátov.

Obľúbená

Perlovku vysádzame takmer ihneď po zbere úrody, v auguste až v septembri. Dcérske cibuľky vysádzame do sponu 20 až 25 cm x 8 cm, do hĺbky 3 cm.

Prezimované cibule môžeme zberať v nasledujúcom roku od polovice júla, keď listy začínajú zaťahovať. Výborné sú konzervované v sladkokyslom náleve, nie sú však vhodné na dlhodobejšie skladovanie, lebo rýchlo vysychajú.

PONUKU  a MOŽNOSŤ OBJEDNÁVKY nájdete na :  https://www.moravoseed.sk/sk/eshop/5_cibula-sadzacka

tagy Tagy:
Zdielať:   
Poradca záhradkára v mesiaci Január Predchádzajúci článok
#domanakupujem Nasledujúci článok

Kommenty

Táto webstránka používa súbory cookies
Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie.
Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.
Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Viac informácií Odmietnúť Povoliť výber Povoliť všetko