Logo

Pestujte si zdravú mikrozeleninu po celý rok

Úvod Blog
BLOG

Pestujte si zdravú mikrozeleninu po celý rok

21. júl. 2021 0 komentárov

Pestovanie microgreens, byliniek, ktoré vyrastajú aj len z vody, sa stáva čoraz populárnejšie aj u nás. V článku som pre vás pripravila návod, vďaka ktorému si tento bohatý zdroj antioxidantov zvládnete vypestovať aj vy.

Klikni a pestuj

Bylinková záhradka je mojím spoločníkom už niekoľko rokov. Jej veľkou nevýhodou však je sezónnosť. Hoci si na zimu bylinky pravidelne suším, čerstvé sú čerstvé. Pestovanie klasických byliniek na okne v interiéri, ale nikdy nebolo nič pre mňa. Dlho som sa rozmýšľala nad vhodnou alternatívou, až som natrafila na microgreens.

Z podobných byliniek som predtým poznala len žeruchu, a tá veru mojou obľúbenkyňou nebola. No našťastie známa žerucha, nie je ani zďaleka jedinou bylinkou, ktorú je možné týmto spôsobom pestovať.

Čo je mikrogreens alebo tiež mikrozelenia

Mikrobylinky sú naklíčené rastliny, ktoré sú vysoké 7 až 10 cm. Ak sa vám zdajú podobné klíčkom, nie ste ďaleko od pravdy. Dá sa povedať, že mikrogreens, sú staršími súrodencami klíčkov. Pokiaľ sú rastliny konzumované ešte počas klíčenia, ide o klíčky. Keď tieto rastliny dorastú do prvých lístkov, ide už o mikrogreens.

Výhody

Mikrobylinky sú plné antioxidantov, vitamínov, minerálov a živín. V zime predstavujú ideálny spôsob na dodanie potrebných vitamínov a posilnenie imunity. Ľahko ich dopestovať v domácich podmienkach v ktoromkoľvek ročnom období.

Druhy microgreens

Týmto spôsobom možno pestovať množstvo druhov bežne dostupných rastlín.

Najznámejšie sú: žerucha, roketa, reďkovka, rukola, ľan, pohánka a chia semená.

Ďalej sú obľúbené: horčica, fenikel, mäta, brokolica, šošovica, hrach, kapucínka, senovka, šalát, cvikla alebo cesnak.

Najväčší milovníci mikrozeleniny a mikrobyliniek týmto spôsobom pestujú aj: červenú kapustu, zeler, bôb, pór, slnečnicu, jačmeň, ovos, koriander, kôpor a bazalku.

Paleta rastlín, ktoré je možné pestovať ako microgreens je naozaj pestrá, základom je, aby ich semená neboli chemicky upravované. Pozor treba dať na pohánku, jej microgreens sú toxické.

Ako vypestovať microgreens

Na pestovanie mikrobyliniek je dôležité používať len microgreens semená, čo sú semená, ktoré sú určené na klíčenie a konzumovanie. Klasické semená zo záhradkárstva, nie sú na pestovanie týmto spôsobom vhodné.

Čo potrebujete k pestovaniu

Okrem vhodným semienok rastlín, k pestovaniu mikrobyliniek nepotrebujete nič extra. Ich pestovanie je nenáročné a zvládne ho aj záhradnícky antitalent. Povinnou výbavou sú iba:

  • semienka,
  • miska na klíčenie,
  • vata,
  • niečo na prikrytie misky (potravinárska fólia, mikroténové vrecko…),
  • substrát,
  • rozprašovač,
  • spodná miska bez otvorov.

Ako na to / postup

Microgreens možno pestovať viacerými spôsobmi. Pestovanie bez substrátu je najvhodnejšie pre základné mikrobylinky ako sú napríklad žerucha a horčica. Naopak, náročnejšie mikrobylinky a mikrozeleniu je vhodné pestovať so substrátom.

1. Pestovanie v miske s vodou

Do špeciálnej nakličovacej misky nalejte vodu a umiestnite sitko. Semená nasypte na sitko tak, aby boli v kontakte s vodou, ale úplne v nej neplávali. Položte na okno a nechajte vyrásť.

2. Pestovanie v miske s vatou

Do misky vložte čistú vatu a navlhčite ju rozprašovačom. Na vatu následne nasypte semená, položte na okno a nechajte vyklíčiť. Pred konzumáciou vyberte rastliny z vaty aj s korienkami a opláchnite.

3. Pestovanie so substrátom

Do misky, ktorá ma na dne otvory, nasypte cca 2 až 3 cm substrátu a roztrúste naň semienka microgreens. Semená mierne zatlačte a zasypte ďalším pol centimetrom substrátu. Substrát ešte raz poriadne zatlačte a zvlhčite rozprašovačom. Pozor na preliatie, semienka by začali hniť.

Misku prikryte, umiestnite na spodnú misku a položte na vybrané stanovisko (prostredie s konštantnou teplotou). Každý deň misku skontrolujte a ak je to potrebné, zvlhčite rozprašovačom.

Po 3 až 5 dňoch sa postupne začnú ukazovať nové rastlinky. Misku nechajte prikrytú ešte dva dni po tom, ako sa objavili prvé výhonky. Následne ju preneste na svetlo a odstráňte krytie. Rastlinky jemne zalievajte každý deň, neprelievajte.

Mikrobylinky predstavujú jednoduchý spôsob, ako si v pohodlí domácnosti vypestovať rastlinky, ktoré vám doprajú množstvo vitamínov. Pestovanie microgreens jednoducho zvládnete na bratislavskom sídlisku aj vidieckom domčeku, či je zima a či leto. Stačí vám miska s vodou, semienka, chvíľka trpezlivosti a už za týždeň sa môžete tešiť z lahodných a navyše zdravých rastliniek.

Pestujte si zdravú mikrozeleninu po celý rok

Zdielať:   

Kommenty

Táto webstránka používa súbory cookies
Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie.
Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.
Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Viac informácií Odmietnúť Povoliť výber Povoliť všetko