Logo

Deti v záhrade

Úvod Blog
BLOG

Deti v záhrade

02. sep. 2020 0 komentárov

Aj keď svoje deti milujeme najviac na svete a chceme pre ne len to najlepšie, často  práve pri tvorbe záhrady na deti zabúdame a pri jej navrhovaní skôr hľadíme na dizajn záhrady cez oči estetiky ako priestoru pre život detí. Deti potrebujú zážitky, pohyb, pozitívnu stimuláciu, obzvlášť v dnešnej dobe, keď sa skôr strenú s počítačom ako so živým zvieraťom. Záhrada, ak máme deti, by mala mať rozmer nielen estetického doplnku k nášmu domu, ale prinášať aktívne stimuly a radosť s pobytu v nej.

Záhrada pre deti nie sú len rôzne hracie prvky. Čistá trávnatá plocha im veľa nehovorí,  je dôležitá pre hry, ale je  nutné si uvedomiť, že vzťah detí k prírode sa netvorí pri sledovaní prírodopisných filmov, ale priamym kontaktom s ňou. Deti zbožňujú sadiť semiačka a sledovať, ako sa malá rastlinka prebíja cez zeminu, rastie, kvitne a prinesie plod, ktorý sa dá zjesť. Ak nemáte vzťah k pestovaniu zeleniny, neuberajte túto skúsenosť deťom a vyhraďte im na záhradke malý kus pôdy, kde sa môžu realizovať. Nemusíte vytvárať úžitkové časti záhrady , postačí menší vyvýšený záhon, do ktorého posadia semiačka a pár jednoduchých kvetov. Vhodné sú najmä tie, ktoré rýchlo klíčia : hrášok, reďkovka, šalát , pažítka.... Deti zvládnu aj menej náchylné priesady. Záhon si môžu obohatiť o kvietky: nechtík, margarétky, zvončeky, echinaceu, rudbekie. Voľte skôr kvetiny, s ktorými sa deti môžu stretnúť aj vo voľnej prírode. Vhodné sú aj rôzne liečivé a voňavé bylinky ako harmanček, mäta, medovka.

Je výborné, ak deti majú aj svoje vlastné záhradnícke náradie – malý fúrik, hrabličky, motyčku. Deti veľmi radi kopírujú to, čo práve robia dospelí. Najlepšia hra je hra na dospelých. Buďte deťom príkladom a zapojte ich do záhradných prác. Okrem toho, že získajú pracovné návyky a vzťah k prírode, pridanou hodnotou je váš čas strávený s nimi, čo je na nezaplatenie.

tagy Tagy:
Zdielať:   
Poradca záhradkára v mesiaci Január Predchádzajúci článok
Akú zeleninu sadiť na zimu Nasledujúci článok

Kommenty

Táto webstránka používa súbory cookies
Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie.
Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.
Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.

Viac informácií Odmietnúť Povoliť výber Povoliť všetko